Lofotbunad
Pris kr 27.000,-
inkl. bunad med skjorte, veske . Sølv kommer i tillegg.
Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad
LOFOTbunaden ble påbegynt i 1940 av lærerinne Arnolda Dahl, som i samarbeid med bunadnemnda i Hol også utarbeidet den. Bunaden var ferdig i 1948. Utformingen av stakken bygger på studier av skifter fra kvinnedødsbo i perioden 1734-1739. Kildematerialet ble utlånt fra statsarkivet. I tillegg ble det brukt gamle fotografier som bakgrunnsmateriale. Blomsterbroderiene nederst på stakken ble utarbeidet av Edvarda Lie, kunstmaler fra Lofoten. Hun brukte naturen i Lofoten som inspirasjon til utarbeidelsen av disse broderiene. Lofotbunaden leveres i én farge. Med unntak av skjorta er alle plaggdeler i mørkeblått ullstoff. Skjorta er i hvit lin (skal ikke være for fintrådet) med hvitsømsbroderi på linningene.

LIVET er i mørkeblått ullstoff med en  «tittekant» i rustrødt langs den firkantede halsutskjæringen og rundt ermeåpningene. Det knappes foran med seks sølvknapper. Livet utformet etter et snittmønster av ei gammel skjøtliv-trøye. Det er innsvinget og tettsittende. Kappen nedenfor midjen har to folder bak. Blomsterbroderier pynter livet både foran og bak. Mønsteret til livet har utgangspunkt i ei gammel skjøtelivstrøye fra begynnelsen av 1800-tallet, men er ikke en kopi.
STAKK: Stakken syes i mørkeblått ullstoff med en rustrød kant nederst. Stakken når ned til anklene, og har rynker bak og folder foran. En brei blomsterbord er brodert nederst rundt hele stakken.
SKJORTE: Skjorta er i hvitt lin og har en høy, stående krage. Mønsteret  har utgangspunkt i mønster av gamle mannsskjorter. Det er hvitsømbroderier på linningene. Broderimønsteret som brukes, ble utarbeidet av Arnolda Dahl. Skjorta lukkes med ei hjertesølje med anheng i filigransarbeid i halslinninga og mansjettknapper på armene.
LØSLOMME: Til bunaden hører en rund løslomme i mørkeblått ullstoff med blomsterbroderier og sølvfarget lås. Låsen hektes på livets venstre side.
HODEPLAGG: Til bunaden hører ei hette eller lue-huve-i mørkeblått ullstoff føret med mørkeblått bomullsstoff . Lua har glatt pannestykke og rynket pull,og den har blomsterbroderier på pannestykket og bak  på pullen.Pannestykket  er kantet med en  smal ,rød kant.Originalen var ei gammel pande-stykkehuve funnet i Borge i Vestvågøy,men bunadlua er ikke en nøyaktig kopi.
LUA er utformet etter ei gammel «pandestykkehuve» med slett pannestykke og rynket pull. Den har knytebånd i rips.
CAPE: Britt Sandnes Pedersen har utarbeidet en halvlang kep til bunaden.Kepen ble godkjent av den lokale bunadnemnda i 1986.Den lages i det samme mørkeblå ullstoffet  som resten av bunaden og har en rustrød kant nederst .Føret i kepen er også rustrødt.Kepen festes med ei sølvhekte øverst.Mønsteret er inspirert av gamle kjerringkåper fra 1600-1700-tallet.
Som YTTERPLAGG brukes en cape i samme stoff som bunaden, med rustrødt fôr i samme farge som kantene på bunaden. Strømpene er svarte eller hvite.Svarte,grå eller hvite strømper brukes til.
METALL:  Alt sølvet ble også specielt utformet  til Lofotbunaden.De inngraverte blomstene er hentet fra bunadens broderier.Sølvet består av:hjertesølje i filigransarbeid,knaper til livet,mansjettknapper,hekte til kepen og lommelås i sølv eller nysølv.
Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad Lofotbunad
De andre populære bunadene
BunaderLux er en familiebedrift som har drevet butikk og systue siden 1990. Vi selger ferdige bunader,
bunadsølv og bunadstilbehør. I tillegg driver vi med omsøm, og tar imot stoff for brodering/montering. Hos oss får du personlig
service, gode priser og kort leveringstid.
Vår beste reklame er alle våre fornøyde kunder!
Velkommen som kunde hos oss.
Maria, Aleksander og Angelina.